Australisk terrier

BeskrivningAustralisk terrier skapades i början av 1800-talet för att arbeta och fungera som en allt-i-allo och bland annat jaga ormar och gnagare på gårdar och i guldgruvor. Rasen skapades från terrier importerade från norra England och Skottland – inklusive förfäderna till dandie dinmont-, skye- och yorkshireterrier samt gamla welshterrier och skotsk terrier. Resultatet blev australisk terrier, vars första rasklubb etablerades 1887 i Australien. Aussien godkändes officiellt av den brittiska kennelklubben 1936 och av den amerikanska 1958.

Australisk terrier skiljer sig från andra terrier, då de har en lång hals och rygg i proportion till deras höjd. Pälsen är sträv och kort med mjukare underull och kan vara röd eller olika nyanser av blå med mellanbruna inslag. En vuxen aussie (NY australisk terrier) är cirka 25,5 cm i mankhöjd och väger omkring 5 kg.

En vänlig och utåtriktad ras som gärna vill vara till lags och njuter av mänsklig kontakt och beröm, vilket gör att den i allmänhet är enkel att träna – till skillnad mot vissa terrier! En australisk terrier är inte aggressiv, men står på sig om den utmanas av en annan hund. Aussien är inte gläfsig, men kan skälla om den anser att situationen motiverar detta. Den behöver en timmes motion om dagen, men tar gärna mer – australisk terrier har en bakgrund som både bruks- och sällskapshund. Förutom promenader och lek tycker den även om agility, lydnad och andra hundsporter. Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/