Basset fauve de bretagne

BeskrivningBasset fauve de bretagne är den mindre av de två raserna som kom från franska Bretagne på 1800-talet. De skapades genom att man korsade den större versionen, griffon fauve de bretagne, med basset de bretagne och användes ursprungligen vid jakt av allt från hare till vildsvin. De tidigare versionerna av rasen såg sannolikt mer ut som en terrier än rasen gör i dag. Utöver sitt hemland håller basset fauve nu på att bli allt mer populär i Storbritannien, där den erkändes officiellt av kennelklubben 1991. 

Den här medelstora, strävhåriga hunden är byggd som en typisk basset, men är något högre än en basset hound och blir 32–38 cm i mankhöjd som fullvuxen. Som fullvuxen väger en basset fauve de bretagne 16–18 kg. Pälsen är sandfärgad, vetefärgad eller tegelröd. och några kan ha lite vitt på bringan.

Det är en glad, intelligent, vänlig, modig och väldigt aktiv hund. Basset fauve de bretagne går bra ihop med barn och andra sällskapsdjur. Den är inte vaktig, men varnar om någon kommer på besök. Basset fauve tycker inte om att vara instängd längre perioder och njuter av ett aktivt liv och att följa med familjen. För en hund av dess storlek behöver basset fauve de bretagne en rimlig mängd motion – minst två timmar varje dag. Det är en kvick hund som tycker om lek och älskar att jaga. Man måste därför vara försiktig när den springer löst och träna på inkallning redan i tidig ålder, annars lyssnar den inte och kommer tillbaka först när det passar den! Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/hundar/