Berner sennen

BeskrivningBerner Sennenhund är en gårdshund av gammalt ursprung, som hölls som vakt-, drag- och boskapsdrivande hund i alpområdet i trakterna kring Bern. På 1800-talet fanns det inte något gemensamt namn för de schweiziska raserna. De betecknades som slaktarhundar, bondhundar och säterhundar. Berner Sennenhund är idag främst en trevlig familjehund, en trogen kamrat som bäst kommer till sin rätt när den får arbeta. De var starka, trefärgade hundar som bönder i Schweiz avlade fram och gärna höll som skydd eller som vall- och draghundar.

Berner Sennenhund skall vara självsäker, uppmärksam, vaksam och orädd i vardagslivets olika situationer. Den skall vara godmodig och tillgiven familjen, självsäker och vänlig mot främlingar samt ha ett jämnt temperament och god följsamhet. Berner Sennenhund skall vara en långhårig, trefärgad hund över medelstorlek. Den är en muskulös hund med kraftig benstomme.

Trots sin storlek och vikt är den uthållig och rörlig. Mankhöjd för hane är 64 – 70 cm, och för tik 58 – 66 cm. Pälsen ska vara lång och glänsande, rak eller vågig. Hunden skall ha en kolsvart grundfärg med djupt roströda och vita tecken. Berner Sennenhund har flera ärftliga sjukdomar. Rasen är ansluten till SKKs officiella hälsoprogram mot höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi samt ingår i en central registrering av njursjukdomen renal dysplasi. Berner Sennenhunds allvarligaste sjukdomar är tumörsjukdomarna. Läs mer om rasen på Svenska sennenklubbens hemsida.

Källa: https://www.sshk.a.se/