Basset hound

BeskrivningBasset hound har sitt ursprung i Frankrike på 1500-talet och avlades av medeltida munkar som jakthund. Det var dock på de brittiska öarna under den senare halvan av 1800-talet som rasen verkligen blommade ut. Ett par hundar tillhörande markis de Tournon importerades till lord Galway i England 1866. En kull avlad där skickades sedan till lord Onslow, som i sin tur utvecklade en enastående flock genom att korsa kullen med andra importerade hundar från den normandiska Coultreux-flocken.

Basset hound är stabila hundar på korta ben ("basset" kommer från det franska ordet "bas" och betyder "låg"). Den korta, släta pälsen finns i alla färger, men är normalt trefärgad (svart, mellanbrun och vit) eller tvåfärgad (gul och vit). En vuxen basset hound är 33–38 cm i mankhöjd och väger 18–27 kg.

Trots sitt buttra och allvarliga utseende är basset hound en social, lugn och lekfull ras. Den är tillgiven mot människor, älskar barn och går bra ihop med andra hundar och sällskapsdjur. Basset hound är vänlig mot främlingar, men skäller högljutt om den anar fara. Den måste ha sällskap och om den ska lämnas ensam bör den ha en hundkompis.

Rasen ska ha ungefär en timmes motion om dagen. En basset hound kan vara lat om den får chansen, men måste ha motion för att säkerställa att den inte blir överviktig eftersom detta kan orsaka ryggproblem senare i livet. Under tillväxtperioder ska dock motionen begränsas för att inte hunden ska drabbas av ledproblem. Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/