Bedlingtonterrier

BeskrivningRasen utvecklades under 1700-talet av gruvarbetare i Rothbury-området i brittiska Northumberland genom att man kombinerade lokala terrier med whippet. Den blev känd som en skadedjursbekämpare, tjuvskyttarnas andra hand och en slagskämpe. Alternativa namn var rothburyterrier och zigenarhund (på grund av dess popularitet bland tjuvskyttar och zigenare).

Den här lilla till medelstora, långbenta terriern är lätt igenkännlig. Bedlingtonterrier har ett smalt huvud och påminner om ett lamm med sin ulliga päls, som finns i blå, rödbrun eller sandfärgad variant och med eller utan mellanbruna inslag. Som fullvuxen är den 38–43 cm i mankhöjd och väger 8–10 kg.

Bedlingtonterrier måste tränas för att komma överens med katter och andra sällskapsdjur. Den varnar för främlingar och avvisar ovälkomna besökare, men ger besökare som ägaren har bjudit in i hemmet ett vänligt mottagande. Det är en bra vakthund som kan vara relativt modig när den känner att det behövs. En bedlingtonterrier är normalt ganska lugn, förutsatt att den stimuleras regelbundet såväl fysiskt som mentalt.

Den behöver minst en timmes motion varje dag och njuter av lekar där den får springa, hoppa och apportera – inklusive agility. Om man inte stimulerar sin bedlingtonterrier kan den utveckla oönskade beteenden. Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/