Norsk buhund

BeskrivningHundar som påminner om norsk buhund har hittats i vikingagravar från 900-talet. Norsk buhund är nära besläktad med isländsk fårhund och avlades till att vara en mångsidig gårdshund och fungera som både sällskapshund, vakthund och vallhund. "Buhund" betyder "gårdshund" på norska och rasen används fortfarande som sådan i sitt hemland.

Norsk buhund är en medelstor hund av spetstyp (tjock, dubbel päls, upprättstående öron och en svans som rullar sig upp över ryggen) med en kort, kompakt kropp. En fullvuxen norsk buhund är i genomsnitt cirka 45 cm i mankhöjd och väger 14–18 kg. Pälsen består av sträva, släta täckhår och dunig underull och kan vara ljus- till rödgul eller enfärgat svart.

Norsk buhund är en oförskräckt och aktiv hund och en utmärkt familjehund för dem som inte har något emot att den fäller enormt en eller två gånger om året, och för dem som kan träna hunden att kontrollera sitt skällande! Den här fantastiska sällskapshunden är perfekt för ett aktivt hem, där den får öva på hundsporter och få massor av motion.

Norsk buhund behöver en till två timmars motion varje dag. Det är en hund som har specialtränats som hjälp åt hörselskadade och har lyckats väl inom agility och lydnad. En norsk buhund njuter av nya utmaningar. Dess tjocka päls och geografiska gör att den har svårt för varma miljöer och man måste hålla sin norska buhund sval i varmt väder. Läs mer om rasen på Purinas hemsida. 

Källa: https://www.purina.se/