Korthårig chihuahua

BeskrivningEn liten hund, kallad techichi, var en viktig del av toltekernas och aztekernas kulturer. Techichi var de rikas sällskapsdjur och kremerades tillsammans med de döda för att ta på sig den avlidnas synder så att vederbörande kunde ta sig in i den andliga världen utan att förarga gudarna. Dessutom skulle hundarna vägleda de avlidna genom undervärlden och avvärja onda andar. Några tror att chihuahua är resultatet av en korsning av en techichi och en liten, hårlös hund från Asien. Chihuahua är en mexikansk stat varifrån den första moderna chihuahuan exporterades till Amerika.

Chihuahua är den minsta av alla hundraser och har ett äppelformat huvud och en slät, fin päls, som finns i en variation av färger från sandfärgad till svart. En späd, men kompakt hund som är 15–23 cm i mankhöjd och väger 1,8–2,7 kg.

Chihuahuan är nyfiken, livfull och intelligent, och utvecklar ett nära band till en eller två personer, som den visar en djup tillgivenhet. Utan tidig social träning trivs rasen inte med främlingar och kan framstå som nervös, gläfsig och till och med argsint. En chihuahua måste få social träning så tidigt som möjligt för att inte bli orolig i nya omgivningar och för att komma överens med främlingar, barn och andra sällskapsdjur i hushållet. 

Chihuahua anpassar sig efter mängden motion du har möjlighet att ge den, inom rimlighetens gränser. Den har sina stunder då den sprudlar av energi och leker entusiastiskt, men behöver inga långa promenader – en halvtimme varje dag är normalt tillräckligt. Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/