Afghanhund

BeskrivningAfghanhunden är en av världens äldsta raser, men den uppmärksammades inte i västvärlden förrän på 1800-talet. Rasens exakta tidigare historia är okänd, men det finns ett överflöd av legender. Det finns olika variationer av rasen i Afghanistan, där de har använts för att vakta hjordar och boskap samt som hjälp vid jakt av hjort, antilop, hare och till och med rovdjur som varg, jakal och snöleopard!

Afghanhunden har ett ståtligt och förnämt utseende, en stolt och elegant hållning, och den långa, glansiga pälsen är kronan på verket. Som vuxen blir en afghan 68–74 cm hög, tiken något mindre med 63–69 cm. Den härliga pälsen finns i alla färger, från svart till silver med varje färg, mönster och kombination däremellan! Afghanhunden väger i genomsnitt cirka 25 kg, med ett spann på ungefär 20–27 kg beroende på hundens kön och kroppsbyggnad.

Rasen är ofta reserverad mot främlingar och tidig social träning är därför ett måste för denna majestätiska hund, precis som valpträning – med extra fokus på inkallning. Med sin familj och vänner visar dock afganen inga tecken på otillgänglighet, utan är underbart lojal och kärleksfull. Afghanhunden är byggd för att springa och är aldrig så lycklig som när den springer i full fart, med vinden genom pälsen, och jagar en boll eller en ekorre som den har fått syn på

En vuxen afghanhund behöver mycket motion (helst två timmar eller mer varje dag). Affen älskar att springa fritt, men med tanke på dess benägenhet att jaga och springa efter saker och ting måste man vara säker på att den kommer på inkallning och motionera på öppna, trygga platser långt borta från trafikerade områden. Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/