Airedaleterrier

BeskrivningAiredaleterrier är en ättling till den numera utdöda rasen welshterrier. Den utvecklades under 1800-talet i områdena kring floderna Aire, Wharfe och Calder i engelska Yorkshire av utterjägare, som ville ha en terrier som kunde arbeta med utter och skadedjur samt fungera som vakthund. Terrier korsades med otterhound i syfte att producera en hund som var tillräckligt stor för att kunna hantera vuxna grävlingar och uttrar. Senare korsningar med irländsk terrier och eventuellt welshterrier bidrog till att få rätt storlek och typ. 

Det här är kungen av terrier och den största rasen i terriergruppen: vuxna hanar har en mankhöjd på 58–61 cm och väger 25–28 kg medan honorna mäter 56–59 cm och väger 21–23 kg, beroende på kroppsbyggnad. Den muskulösa kroppen täcks av en sträv och kraftig päls, som är svart (på ryggen) och mellanbrun.

Precis som de flesta terrier är airedaleterriern självsäker, modig och utåtriktad. En vänlig, energisk ras som är snabblärd och enkel att träna – oavsett om det gäller agility eller lydnad hemma eller på kurs. Airedaleterrier är en aktiv ras som behöver måttligt med motion (en till två timmar varje dag), inklusive lek och träning, för att förhindra leda och hålla den i form. Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/