Australian shepherd

BeskrivningÖverraskande nog är rasen australian shepherd faktiskt amerikansk. Herdar från det baskiska området i Pyrenéerna tog med sig små, "blå" hundar till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet för att arbeta med får. "Australian" i namnet beror på att fåren som de arbetade med var importerade från Australien.

Den här rasen jämförs ofta med border collie. Australian shepherd är robust och muskulös och något längre än den är hög, med en mankhöjd på 51–58 cm (hanar) och 46–53 cm (tikar). Den väger normalt 19–29 kg, beroende på kön och kroppsbyggnad. Pälsen är svart, blå- eller rödmelerad (så kallad "merle") eller röd, med eller utan mellanbruna inslag.

En Australian shepherd har starka vallningsinstinkter, vill vara en del av familjelivet och njuter av att umgås med sina ägare. Den kan till en början vara reserverad mot nya personer så tidig social träning är avgörande. Kontinuerlig träning och en kombination av fysisk och mental stimulering är också viktigt för att tillfredsställa rasens intelligens och energi.

Australian shepherd behöver minst två timmars motion varje dag. Många australian shepherd lyckas väl inom olika hundsporter (agility, lydnad och flyball), där de får använda sin fysiska och mentala energi. Läs mer om rasen på Purinas hemsida. 

Källa: https://www.purina.se/