Welsh springel spaniel

BeskrivningRöda och vita spanielar har funnits i Wales sedan 1700-talet. De fanns främst i Wales och i västra England innan de spreds till de östra delarna av England och Skottland, där de användes för jakt och avel. Rasens mångsidighet och jaktinstinkt gjorde den till en populär hund över hela världen, och under 1800- och 1900-talen exporterades den utomlands. Innan den accepterades av den brittiska kennelklubben 1902 kallades welsh springer spaniel för welsh cocker spaniel.

Welsh springer spaniel är en medelstor, kompakt och symmetrisk hund byggd för uthållighet och hårt arbete. Den blanka, silkeslena och platta pälsen har fanor på fram- och bakbenen och en djupröd och vit färg. En fullvuxen welsh springer spaniel är 46–48 cm i mankhöjd och väger 16-20kg.

Lika andra spanielraser är welsh springer spaniel trofast och hängiven sin familj. Det är en livlig och godmodig sällskapshund som är vänlig mot människor, men kan vara aningen reserverad mot främlingar. Welsh springer spaniel är en familjehund som behöver sällskap. Den är enkel att träna och blir ofta en mycket bra lydnads- och jakthund. En fullvuxen hund behöver mycket motion, mer än två timmar per dag. Den älskar att simma och man måste vara försiktig i närheten av vatten. Dessutom är rasen en lämplig kandidat för fälttävlan. Läs mer om rasen på Purinas hemsida.

Källa: https://www.purina.se/