Affenpinscher

BeskrivningAffenpinschern tros härstamma från den s.k ”torvhunden” caniis familiaris palustris. Hundar av samma typ som affenpinscher har varit kända sedan 1500-talet men var då större och fanns i fler färger. De fanns i grått, svart, vete och black and tan. Det var vanligt med vitt på bröst och tassar. Den främsta uppgiften för hundarna var att fånga råttor. De höll oftast till på gårdar och i affärer där de jagade möss och råttor om dagarna. På natten sov de mestadels i stall eller uthus.Affenpinscher har fått sitt namn av sitt ovanliga ansikte och sin uppsyn. Stora, mörka ögon, utskjutande käke samt ett kindskägg som står ut från ansiktet. Allt förhöjer det ”aplika” uttrycket. Affenpinscher är en unik liten dvärghund och är idag fåtalig över hela världen. Mankhöjden är 25 – 30 cm och vikten varierar mellan 3 och 6 kilo. Kroppslängden bör vara ungefär lika med mankhöjden, vilket ger rasen ett kvadratiskt intryck. Pälsen är sträv och behöver trimmas. 

Affenpinscherns temperament beskrivs ofta som lite ”förnämt skurkaktig”. En affenpinscher är mycket lojal mot sin familj och sina vänner. Han tar sig själv på stort allvar, vilket tillsammans med hans intelligens och vilja att vara till lags gör honom lätt att lära.

Affenpinscher är en liten, glad hund i ett behändigt format. Hans ringa storlek gör att han passar både i en liten lägenhet i staden och i ett hus på landet. De tycker om promenader men framför allt ”att vara med”. En affenpinscher älskar ”sin flock” och springer i regel inte bort utan håller sig runt husse och matte även utomhus.
Affenpinscherns hanterliga storlek gör att de är lätta att ha med sig. De klarar av förändringar i omgivningen bara husse/matte är med. En del affenpinscher kan vara reserverade mot främmande människor, vilket ska respekteras, gör man det kommer de oftast själva fram och hälsar. Läs mer om affenpinscher på Affenpinscher klubbens hemsida.

Källa: https://www.affenpinscher.se