Första månaden med valp

Äntligen har du fått hem din efterlängtade lilla valp! Nu har du en underbar tid framför dig med lyckliga stunder, men även stunder som är nya och obekanta för både dig och din lilla valp. Vad ska man egentligen tänka på under de första dagarna eller månaden då du har fått hem valpen. 

Din första viktiga uppgift är att skapa trygghet för valpen. Från att ha levt sina första veckor i en trygg miljö tillsammans med sin mamma och sina syskon är den helt utlämnad till dig. Det kan vara bra att få med sig en leksak eller “snuttefilt” från uppfödaren där lukten från denna kommer göra att valpen känner sig tryggare. 

I början kan din valp visa tecken på separationsångest. Det kan visa sig genom att valpen gnyr och att du ser att den är orolig. Det kan bero på separationsångest, vilket är helt naturligt och mycket vanligt. Här följer några råd som kan hjälpa till:

Ge din valp mycket tid och kärlek! Straffa eller isolera den aldrig, din uppgift är att få den att känna sig trygg.

Ge din valp en säker plats. En hundkorg eller liten kudde är perfekt för att ge din valp både en trygg och en säker plats i hemmet.

Tänk på att en valp behöver mycket vila och sömn. Det är helt underbart att leka med en liten valp, men kom ihåg att valpen inte är en leksak och var uppmärksam på när den behöver lugn och ro. Ha tålamod, du kommer att få mycket tid framöver med både lek och träning tillsammans med din hund.

Det krävs att du spenderar mycket tid med valpen så den lär sig att socialisera sig och framförallt lära känna sin nya husse/matte. Det kan vara bra att valpen utsätts för mycket olika upplevelser den första tiden så som att åka bil, träffa nya människor, träffa andra hundar och barn. En valpkurs är ett ypperligt tillfälle för din valp att träffa andra hundar och människor. 

Du kan vara säker på att allt arbete som du lägger ner nu i början med att skapa trygghet för din nya familjemedlem, både inne och ute, är något som du har glädje av i framtiden.

Dirigera om dess beteende. Göm en godisbit som din valp ska hitta innan du lämnar hemmet, eller ge valpen en leksak (det här måste man göra då och då annars också, så att leksaken eller godiset inte blir en signal om att du ska gå).

I slutändan handlar den mesta djurhållningen om respekt för djuret och sunt förnuft.