Hur mycket motion  behöver hunden?

Det viktigaste innan du börjar titta på hundar är att välja ut en ras som passar din livsstil. Har du tid och kraft för en hund som kräver mycket mental stimulans och motion? Ta reda på hur mycket motion eller typ av aktiviteter rasen behöver. Hur mycket motion en hund kräver beror såklart helt på storlek och ras. Hundar med lägre aktivitetsnivå kräver åtminstone en timme per dag eller mer, till exempel promenader i koppel eller andra aktiviteter. Även om hunden verkar må bra vid en relativt låg aktivitetsnivå bör du tänka på att försöka utöka den dagliga motionen gradvis genom att lägga till en promenad eller lekstund på en kvart, så fort möjligheten finns.

Viktigt att komma ihåg att detta behöver inte stämma exakt på din hund. Alla hundar kräver olika mycket motion, även inom samma ras. Precis som för oss människor så är vår motion helt individuell efter behov och mående. 

Kan jag ge min hund för mycket motion? 

Svar; nej. Det finns raser som inte är lämpade för långa springturer eller andra högintensiva aktiviteter men alla hundar behöver få röra på sig för att må bra både fysiskt och mentalt. Valpar ska inte släpas ut på långpromenader, där handlar det mer om koppelträning och socialisering. Däremot behöver valpen kunna få röra sig fritt för spring och lek under uppväxten för att utvecklas normalt.