Vad kostar det att ha hund?

Det är ju såklart mer än bara inköps priset på hunden som kostar. Du ska betala mat, utrustning, försäkring, eventuella veterinärkostnader, kanske hunddagis, självrisker med mera. Det är viktigt att veta att du har de ekonomiska förutsättningarna innan du bestämmer dig för att skaffa hund. Hur mycket en hund kostar skiljer sig beroende på vilken hundras och storlek på hund du köper.

Matkostnader: Beror förstås på rasen men en medelstor hund äter för cirka 500-800 kronor per månad.

Veterinärbesök: Svårt att sätta ett generellt pris på. Kan variera oerhört mycket beroende på hur sjuk hunden kan bli. Ett viktigt skydd här är hundförsäkringen för att skydda mot de allra högsta avgifterna.

Årspremie hundförsäkringen: Kostar cirka 200-400 per månad eller 2000-3000 årsvis.

Tillbehör/Hundleksaker: Beror på hur mycket man köper men budgetera gärna för 100 kronor per månad.
Kör man hunden i bil ska man ha en bra bur eller så ska hunden bältas i bilbältes-sele anpassade för hund. Det är olagligt att köra hund lös i bilen. En sele kostar ca 500 kr och en bra bur 3000-8000 kr beroende på storlek.

Pälsvård: Räkna med att köpa hundschampo då och då. Och om du har en pälsras som kanske måste klippas 3-4 gånger per år ca. 1000:- per gång.

Hundkurser: Beror på vilken fokus man lägger på detta men ett vanligt pris för en grundläggande lydnadskurs är mellan 1200–2400 kronor

Eventuellt hunddagis: Om man vill ha sin hund på hunddagis under arbetstid kan man räkna med en kostnad på 2500-3500 kronor per månad för detta.

De största kostnaderna per månad ligger framförallt på försäkring och foder men utöver detta tillkommer kostnader, du bör budgetera för oförutsedda utgifter.